Loading

Zupa krem pomidorowo-marchewkowy

Dzisiaj przepis na zupę krem pomidorowo – marchewkowy. Szybkie, odżywcze, zdrowe i niskokaloryczne danie – idealne na lato. Do przygotowania kremu wykorzystałam świeże pomidory malinowe. Zdecydowałam się na dodanie marchewki ponieważ bardzo lubię jej słodki smak w potrawach (naturalnie równie cenię jej właściwości zdrowotne).

Składniki na krem

5-6 dużych, dojrzałych pomidorów
3-4 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie plasterki. Po kilku minutach gdy warzywa nieco zmiękną, dodajemy odrobinę wody by jeszcze nieco je poddusić, a następnie dorzucamy obrane ze skórki, pokrojone na małe kawałki pomidory. Całość dopełniamy wodą i gotujemy około 15-20 minut (zależne od stopnia miękkości marchewki). Zupę doprawiamy i blendujemy. Na koniec można dodać jeszcze odrobinę oliwy – krem będzie „gładszy”, a wartość odżywcza jeszcze wyższa. Do dekoracji możemy wykorzystać listki bazylii lub pietruszki. Smacznego!

Pomidorowe zdrowie…

Pomidory zawierają bardzo dużo likopenu – substancji, która chroni nasz organizm przed zmianami prowadzącymi do powstania nowotworu. Każdego dnia bombardują nas wolne rodniki dlatego spożywanie produktów (np. pomidorów) obfitujących w antyutleniacze jest bardzo ważne. Warto podkreślić że likopen poddany obróbce termicznej jest znacznie bardziej przyswajalny niż w likopen pochodzący z surowych pomidorów.

 

Leave a Reply