Loading
zupa_krem_z_burakiem

Zupa krem z burakiem

Prosty, szybki i smaczny przepis na zupę – krem z burakiem. Ma delikatny smak i jest bardzo zdrowa. W dodatku jest łatwa w przygotowaniu więc uda się każdemu i ma moc witamin. Czego chcieć więcej? Przygotowujemy miejsce do krojenia – deskę, ostry nóż oraz folię aluminiową. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i oczyszczamy przy użyciu np. obieraczki do warzyw. Owijamy buraki w folię aluminiową  i pieczemy je w temperaturze 180 st.przez ok. 1,5 godziny. Jeżeli nie interesuje nas dodawanie pieczonych buraków, równie dobrze możemy ugotować je z innymi warzywami. Następnie kroimy drobno cebulkę oraz por i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone na drobne kawałki jabłka, marchewkę, korzeń pietruszki oraz ewentualnie (o ile nie korzystamy z pieczonych buraków ) surowe, pokrojone w kostkę buraki ,a następnie wszystko zalewamy bulionem/wodą ok. 2 litry. Możemy do garnka dorzucić również ziele angielskie oraz 2 liście laurowe. Zupę gotujemy ok. 45-50 minut. Pod koniec warto dodać pomidorową passatę (dobrej jakości), oliwę z oliwek oraz przyprawić do smaku. Gdy zupa będzie gotowa, całość blendujemy na gładki krem i możemy cieszyć się zdrowym i lekkim posiłkiem.

Składniki:

– 2 marchewki
– korzeń pietruszki
– 5 buraków
– 2 jabłka
– 1 cebula
– por
– passata pomidorowa/przecier pomidorowy
– oliwa z oliwek
– bulion/ woda
– przyprawy

zupa_krem_z_burakiem

zupa_krem_z_burakiem

zupa_krem_z_burakiem

Leave a Reply