Loading

Superfoods – subiektywna lista produktów

Superfoods  to grupa żywności charakteryzująca się bardzo wysoką zawartością substancji odżywczych – białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych, antyoksydantów i witamin. Równocześnie są to produkty nieprzetworzone i pozbawione nadmiaru kalorii. Ponadto superfoods posiadają cenne walory smakowe
i doskonale wpływają na rozwój właściwej flory bakteryjnej jelit. Nie istnieje jedna lista superfoods. Poniżej przedstawiam mój subiektywny wybór produktów:

Nasiona szałwii hiszpańskiej (chia)

Nasiona szałwii hiszpańskiej to bogate źródło kwasów omega-3, które wzmacniają organizm i łagodzą stany zapalne. Stanowią źródło pełnowartościowego białka oraz są niezwykle zasobne w wapń, cynk, magnez oraz błonnik, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.

Nasiona chia można dosypywać do owsianki, musli, nadają się do sporządzania koktajli czy bardzo popularnych obecnie pysznych puddingów, zup, a nawet do wypieku chleba.

Jagody Goji

Jagody Goji to najprawdopodobniej najbardziej odżywcze jagody na świecie. Cechuje je wspaniały smak, który przypomina skrzyżowanie żurawiny i wiśni
z delikatnie ziołową nutą.

Jagody Goji to źródło pełnowartościowego białka (aż 19 różnych aminokwasów). Ponadto w naturalny sposób pobudzają one organizm do produkcji hormonu wzrostu, co wpływa na opóźnienie procesów starzenia (stąd wziął się ich przydomek „owoc długowieczności”). Jagody Goji zawierają również zeaksantynę i luteinę czyli składniki chroniące oczy przed atakiem wolnych rodników.

W Polsce Jagody Goji są sprzedawane zwykle w postaci suszonej. Dzienna dawka suszonych jagód to ok.15-45 sztuk (garść). Można je spożywać w całości jako przekąskę lub dodawać do koktajli, zup czy owsianki.

Produkty pszczele

Do produktów pszczelich zaliczamy przede wszystkim miód, pyłek pszczeli (pierzgę), mleczko pszczele i kit pszczeli.

Produkty pszczele zalicza się do najbardziej wartościowej superżywności i zaleca się ich regularne spożywanie.

Nierafinowany miód jest bardzo bogaty w minerały, przeciwutleniacze, probiotyki
i enzymy. Pełni również rolę lekkostrawnego źródła cukru. Ma właściwości antybiotyczne, świetnie regeneruje uszkodzony naskórek.

Pierzga zawiera aż 23 niezbędne aminokwasy, wzmacnia system odpornościowy
i nerwowy, korzystnie wpływa na siłę i wytrzymałość oraz poziom energii. Ponadto łagodzi reakcje alergiczne, działa przeciwstarzeniowo i ochronnie na wiele narządów.

Produkty pochodzenia pszczelego możemy mieszać ze sobą i spożywać jako przekąskę lub w połączeniu z koktajlami i deserami. Warto przyjmować codziennie łyżkę pierzgi w celu regeneracji organizmu. W tym celu łyżkę produktu wieczorem zalewamy wodą i pozostawiamy do rana. Wcześniejsze rozpuszczenie pierzgi na kilka godzin przed wypiciem poprawi jej działanie.

Kokos i produkty kokosowe

Kokosy i produkty kokosowe wpływają na poprawę trawienia i wchłaniania witamin oraz aminokwasów. Mają właściwości antywirusowe i przeciwgrzybicze, a także przeciwbakteryjne. Bardzo korzystnie wpływają na układ nerwowy i hormonalny. Woda ze świeżych kokosów to doskonały sposób na nawodnienie organizmu.

Zaskoczeniem może być fakt, że woda z wnętrza młodego orzecha ma prawie taki sam skład jak osocze ludzkiej krwi i do momentu otwarcia łupiny, jest ona zupełnie sterylna. Ten fakt był wykorzystywany w trakcie II wojny światowej, kiedy używano go do transfuzji.

Olej kokosowy, który obecnie coraz częściej stosujemy w kuchni pozyskiwany jest twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W temperaturze poniżej 25 stopni przybiera formę białego, stałego tłuszczu, natomiast po podgrzaniu uzyskuje przezroczystość.  W jego skład wchodzi m.in. kwas laurynowy, wpływający na podniesienie odporności organizmu. Olej z kokosa używany jest do leczenia wielu dolegliwości, a przeciwutleniacze w nim zawarte zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry.

Przy zakupie kokosa wystarczy potrząsnąć orzechem. Jeśli usłyszymy chlupot wody wewnątrz oznacza to, że kokos jest świeży. Jeśli zaś nie będzie słychać nic – najprawdopodobniej wnętrze kokosa wyschło na wiór.

Kurkuma

 

Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, która jest otrzymywana z korzenia rośliny przypominającej imbir, zwanej ostryżem.

Kurkuma wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, jest bardzo skuteczna w leczeniu dolegliwości trawiennych, działa przeciwbakteryjnie, zwalcza infekcje, wspomaga leczenie chorób oczu, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Startą lub sproszkowaną kurkumę można dodawać do wszystkich zup, gotującego się ryżu lub kasz, do herbaty, omletów, jajecznicy, koktajli, soków owocowo-warzywnych… w dwóch słowach – pełna dowolność.

Kurkuma jest dosyć odporna na obróbkę termiczną i nie traci swoich właściwości. Warto łączyć ją z pieprzem aby dodatkowo zwiększyć jej przyswajalność.

Spirulina

Spirulina należy do grupy jednokomórkowych, niebieskozielonych alg.

Zawiera ogromne ilości składników odżywczych tj. chlorofil, białko, witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, polisacharydy oraz całe spektrum przeciwutleniaczy. Na szczególną uwagę zasługuje kwas gammalinolenowy (GLA), który wykazuje działanie przeciwzapalne oraz zawartość białka wynosząca w zależności od odmiany spiruliny od 65 do 71%.

Spirulina zawiera fikocyjaniny – niebieski pigment, który wspomaga produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym, dające początek nowym komórkom krwi.

Spirulina jest dostępna w postaci ciemnozielonego proszku z alg. W sklepach ze zdrową żywnością dostępny jest m.in. proszek ze spiruliny (suszonej lub z dodatkiem lecytyny) oraz proszek proteinowy ze spiruliną.

Spirulinę można dodawać do koktajli, sosów, sałatek. Osoba początkująca powinna rozpocząć przyjmowanie spiruliny od ok. 3-5 g dziennie.

Jarmuż

Jarmuż, który do niedawna był używany dekorowania potraw garmażeryjnych ze względu na atrakcyjny wygląd ale dzisiaj powoli powraca do łask. Pojawia się jako składnik słusznie rozpopularyzowanych ostatnio  zielonych koktajli. Spożywając to warzywo dostarczymy naszemu organizmowi sporą dawkę witamin: C, A, K oraz wapnia, żelaza, miedzi, magnezu i przeciwutleniaczy. Jarmuż zawiera także luteinę
i zeaksantynę, które chronią oczy przed starzeniem. Bez wątpienia jarmuż można uznać za superwarzywo. Warto w tym miejscu zwrócić jednak uwagę na dwie kwestie, które powinny odwieść niektóre osoby przed nadmiernym spożywaniem jarmużu. Mianowicie osoby z problemami tarczycowymi (Jarmuż utrudnia wchłanianie jodu) oraz osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej (jarmuż zawiera szczawiany).

Pomysłów na to, jak przyrządzać jarmuż jest naprawdę sporo. Możemy go jeść na surowo, dodawać do koktajli, dusić, smażyć, gotować (np na parze) albo przygotować pyszne chipsy jarmużowe.

 

Trudno dzisiaj mówić o zdrowym odżywianiu i nie wspominać o superfoods. Nie zapominajmy jednak o tym, że na zdrowy tryb życia składa się odpowiednio zbilansowana dieta,  aktywność fizyczna i dbanie o siebie. Warto poszukiwać wśród superfoods ulubionych smaków i regularnie spożywać. Wybierając produkty zwracajcie uwagę na najwyższą jakość i świeżość ponieważ daje to gwarancję wysokiej zawartości wartościowych składników.

 

2 comments

Leave a Reply