Loading

Sałatka z buraka i tofu

Ta sałatka to równocześnie mój pierwszy raz z tofu, ale uważam go (nieskromnie mówiąc) za bardzo udany. Wam też życzę takiego miłego zaskoczenia jeżeli nigdy wcześniej nie korzystaliście z tego dobrodziejstwa. Połączenie smaków i kolorów jest ciekawe i trochę nietypowe, ale uważam, że bardzo trafione.

Sałatkę przygotowałam na sobotni wieczór. Goście zjedli ze smakiem, a ja jestem pewna, że będę wracała do tego przepisu ponieważ równie dobrze sprawdzi się na co dzień. Sałatka jest lekka, sycąca, smaczna i zdrowa. Jednak… kończę te przechwałki… sami oceńcie.

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki*
  • rukola
  • 1 duża pomarańcza
  • ok. 200 g tofu

Składniki na marynatę:

  • sos sojowy jasny
  • ząbek czosnku
  • słodka papryka
  • musztarda
  • olej
  • odrobina wody

*zamiast gotowanego buraka, można dodać upieczonego w piekarniku

Przygotowanie:

  1. Marynujemy tofu (czas marynowania 2-3 godziny).
  2. W naczyniu układamy rukolę, buraki pokrojone w ćwierć-plasterki oraz pomarańczę, którą obraliśmy i pokroiliśmy w plasterki.
  3. Tofu smażymy krótko na dużym ogniu i dodajemy do reszty składników
  4. Całość polewamy olejem (lnianym, oliwą z oliwek … wg uznania)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Leave a Reply