
Pulpeciki brokułowo-drobiowe na ryżu
Brokułowo – drobiowe pulpeciki to moja dzisiejsza propozycja na zdrowy i szybki obiad. Przygotowałam go przy użyciu naczynia żaroodpornego. To danie nie wymaga wiele pracy ani wielu składników, ale jest bardzo smaczne i dietetyczne. Nam bardzo zasmakowało wobec czego, często gości na naszym stole. Myślę że taka propozycja przypadnie do gustu także dzieciom pod warunkiem że ograniczymy ostrą paprykę.
Składniki:
- 1 brokuł
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 marchewka
- 100-200 g ryżu basmati lub brązowego
- 1,5 łyżeczki masła
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- sól
- pieprz
- 0,5 l wody
Przygotowanie:
- Surowy brokuł myjemy, osuszany i siekamy na drobne kawałki. Twarde łodygi odrzucamy, zostawiamy różyczki.
- Mielone mięso drobiowe umieszczamy w misce – solimy i doprawiamy wg uznania.
- Łączymy z posiekanym brokułem oraz startą marchewką i formujemy pulpeciki.
- W naczyniu żaroodpornym rozsypujemy ryż, a na nim układamy mięso.
- W wodzie rozpuszczamy masło oraz dodajemy do niej przyprawy (sól, mieloną paprykę) po czym przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pulpeciki nie muszą być całkowicie zakryte.
- Nagrzewamy piekarnik na ok 190 st.C i pieczemy nasz obiad przez ok 30 minut.
- Podajemy z sałatkami.
Dziękuję…skorzystam z tego przepisu w ten weekend 🙂