Loading
ulpeciki brokułowo-drobiowe-na-ryzu

Pulpeciki brokułowo-drobiowe na ryżu

Brokułowo – drobiowe pulpeciki to moja dzisiejsza propozycja na zdrowy i szybki obiad. Przygotowałam go przy użyciu naczynia żaroodpornego. To danie nie wymaga wiele pracy ani wielu składników, ale jest bardzo smaczne i dietetyczne. Nam bardzo zasmakowało wobec czego, często gości na naszym stole. Myślę że taka propozycja przypadnie do gustu także dzieciom pod warunkiem że ograniczymy ostrą paprykę.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1  marchewka
  • 100-200 g ryżu basmati lub brązowego
  • 1,5 łyżeczki masła
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 l wody

Przygotowanie:

  1. Surowy brokuł myjemy, osuszany i siekamy na drobne kawałki. Twarde łodygi odrzucamy, zostawiamy  różyczki.
  2.  Mielone mięso drobiowe umieszczamy w  misce – solimy i doprawiamy wg uznania.
  3. Łączymy z posiekanym brokułem oraz startą marchewką i formujemy pulpeciki.
  4. W naczyniu żaroodpornym rozsypujemy ryż, a na nim układamy mięso.
  5. W wodzie rozpuszczamy masło oraz dodajemy do niej przyprawy (sól, mieloną paprykę) po czym przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pulpeciki nie muszą być całkowicie zakryte.
  6. Nagrzewamy piekarnik na ok 190 st.C i pieczemy nasz obiad przez ok 30 minut.
  7. Podajemy z sałatkami.

pulpeciki-brokulowe-na-ryzu

 

 

One comment

Leave a Reply