Loading
Placuszki-marchewkowo-owsiane

Placuszki marchewkowo – owsiane

Pieczone placuszki z marchewką to zdrowa i wartościowa propozycja, którą możecie przygotować na śniadanie, kolację lub jako przekąskę. Smakują dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nie wymagają wielu składników ani wiele wysiłku. Są słodkie i sycące.

Składniki:

  1. Płatki owsiane – 8 łyżek
  2. Jajko
  3. 2 marchewki
  4. Łyżeczka oliwy z oliwek
  5. Łyżka miodu
  6. Jogurt grecki
  7. Zioła – np. koperek
  8. Łyżeczka kurkumy
  9. Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Płatki zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 10 minut. Następnie odcedź
  2. Jajko wbij do głębszego naczynia i rozbełtaj widelcem.
  3. Obrane marchewki zetrzeć na tarce.
  4. Startą marchewkę oraz płatki owsiane dodać do jajek, wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać szczyptę soli, kurkumę, oliwę z oliwek.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 st.C z termoobiegiem.
  6. Gotową masę wyłożyć na blachę formując placuszki.
  7. Piec do zarumienienia ok 20-25 minut.

Sos jogurtowy:
Do jogurtu dodaj ulubione zioła. Ja wybrałam koperek.

placuszki owsiane

placuszki marchewkowo-owsiane

placuszki marchewkowo-owsiane

Leave a Reply