Loading
fitprzepis

Pierś z kurczaka z ciecierzycą i warzywami

(Przepis na 2 porcje)

 

  • Filet z piersi kurczaka zagrodowy (bez skóry) – 200 g (2 x Porcja)
  • Sos sojowy jasny – 10 g (1 x Łyżka)
  • Pomidory koktajlowe – 120 g (6 x Sztuka)
  • Ciecierzyca – 150 g (10 x Łyżka)
  • Pietruszka, liście – 24 g (4 x Łyżeczka)
  • Olej rzepakowy (o obniżonej zawartości kwasu erukowego) – 10 g (1 x łyżka)
  • Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
  • Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)
  • Cebula – 100 g (1 x Sztuka)

Sposób przygotowania:

  1. Jeżeli korzystasz z surowej ciecierzycy to zalej ją na noc zimną wodą. Następnego dnia wodę odlej i zalej ziarna wrzątkiem. Gotuj przez ok 1 godzinę pod przykryciem (pianę co jakiś czas usuwaj). Ugotowaną ciecierzycę odsącz i posól. Możesz skorzystać z gotowej ciecierzycy, która najczęściej dostępna jest w szklanych słoiczkach.
  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  3. Pomidorki umyj
  4. Mięso posyp solą (możesz przyprawić wg uznania np. ulubionymi ziołami i czerwoną papryką), pokrój na kawałki dowolnej wielkości.
  5. Wymieszaj w szklance miód z sosem sojowym.
  6. Na patelnię wrzuć cebulę oraz cukinię, zeszklij, a następnie dodaj mięso i obsmaż.
  7. W naczyniu żaroodpornym lekko natłuszczonym, ułóż wszystkie składniki i polej je sosem.
  8. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 st. C

Kaloryczność 1 porcji to: 547.3 kcal
zawartość białka: 41.9g
zawartość tłuszczu: 12.6 g
zawartość węglowodanów: 51.7 g
zawartość błonnika: 12.8 g

piers_z_kurczaka_z_ciecierzyca

 

Leave a Reply