Loading

Makaron z pietruszkowym pesto i kurczakiem

Wiecie za co uwielbiam pesto? za prostotę, aromat, za to, że jest gotowe w kilka chwil i za to, że można je zrobić na wiele sposobów.

Klasyczne pesto przygotowuje się ze świeżej bazylii, ale można również użyć dowolnych innych liści – pietruszki (ja tak dziś czynię), rukoli, mięty, szpinaku.

Pesto najbardziej lubię z makaronem, ale to nie jedyna możliwość podania. Pysznie smakuje na kanapkach lub jako dodatek do drobiu.

Poniżej przedstawiam sposób na makaron z pietruszkowym pesto i kurczakiem

Składniki:
  • dowolny makaron
  • Kurczak
  • pesto
Jak zrobić pesto?
  • 2-3 pęczki natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
Przygotowanie potrawy:

Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy dopóki nie będzie rumiany. Do przygotowania pesto warto użyć blendera aby wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.

Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie potrawy zajmuje kilka chwil.

Można go ubogacić poprzez dodanie np. Orzechów laskowych czy suszonych pomidorów czy śmietany, można też nie dodawać kurczaka. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że pomysł na potrawę wziął się z potrzeby przygotowania propozycji dla osoby cierpiącej na niedokrwistość spowodowaną niedoborem żelaza chciałam uwzględnić składniki, które mają korzystny wpływ na przyswajanie tego pierwiastka.

Smacznego !

Leave a Reply