Loading

Krem pietruszkowy z batatem

Składniki:

4 korzenie pietruszki
1 duży batat
Kawałek selera
2 małe gruszki
1 jabłko
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju
cynamon
pieprz
sól

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa i owoce oczyszczamy i kroimy na kawałki. Cebulę należy zeszklić na oleju, następnie dodawać sukcesywnie pozostałe warzywa i, wszystko podsmażyć. Po chwili zalać bulionem lub wodą. Ja zalewam wodą, do której dorzucam zwykle 2 liście laurowe oraz ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Podgotujemy chwilę, dorzucamy pokrojone gruszki i jabłko. Gdy warzywa będą miękkie blendujemy całość. Możemy podawać z grzanką, odrobiną oliwy i natką pietruszki. Pamiętajmy że dodatek tłuszczu poprawia przyswajanie składników odżywczych. Krem może stanowić przystawkę, pierwsze danie ale świetnie się sprawdzi również na kolację. Pamiętajmy, że zupa zjedzona każdego dnia to zastrzyk wartości odżywczych.

krem_pietruszka_batat

krem_pietruszka_batat1

Leave a Reply