Loading

Jak producenci fałszują żywność?

W ostatnim czasie czytanie etykiet niezwykle zyskało na popularności choćby za sprawą portalu http://czytamyetykiety.pl   Osobiście bardzo mnie to cieszy ponieważ oznacza to, że grono osób, którym zależy na świadomym i zdrowym odżywianiu stale się powiększa. Sama zapoznałam się jakiś czas temu dość szczegółowo z przepisami dotyczącymi etykietowania żywności dzięki czemu bardziej przekonana do własnych wyborów robiłam zakupy ze spokojną głową.

W IV kwartale 2016 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej makaronu, ryb mrożonych i paluszków rybnych, przetworów owocowych, tłuszczów do smarowania, koncentratów spożywczych i wyrobów cukierniczych.

Stwierdzono nieprawidłowości które dotyczą m.in.:

  • Występowania w przetworach rybnych niedozwolonych pozostałości pancerzyków oraz odnóży stawonogów
  • Nieprawidłowego wyglądu makaronu ( w tym po ugotowaniu)
  • Niewłaściwego wyglądu, konsystencji, smaku i zapachu tłuszczów do smarowania
  • Obecności składników (MOM-u rybiego i fosforanów) nie zadeklarowanych przez producenta
  • Zawyżonej zawartości suchej masy kakaowej, orzeszków arachidowych i tłuszczu mlecznego w przypadku wyrobów czekoladowych
  • Występowania niezadeklarowanej kurkumy w makaronie
  • zawartość ekstraktu ogólnego w przetworach owocowych w ilości niezgodnej z przepisami
  • zaniżonej ilości wody i tłuszczu w przetworach mlecznych

„Obecność niezadeklarowanych składników jest świadomym fałszowaniem wyrobów gotowych”

Przykładowe nieprawidłowości w zakresie znakowania :

  • produkt będący miksem tłuszczowym uformowano w osełkę i opakowano w papier pergaminowy. Zastosowano nazwę „osełka” sugerującą, że wyrób jest masłem.
  • Zastosowano nazwy typu „marcepan” czy „marcepanowy baton” dla wyrobów, które poza masą marcepanową zawierały również percepan czyli miazgę z pestek moreli i brzoskwiń oraz arachipan -miazgę z orzeszków arachidowych.
  • Niezasadnie użyto nazwę „dżem” dla wyrobu, który nie spełnia przepisów w zakresie zawartości ekstraktu ogólnego.
  • Niewyszczególnienie w wykazie składników wszystkich surowców użytych podczas produkcji np. laktozy przy równoczesnym podaniu takich składników, z których wcale nie korzystano
  • Wymienianie składników niezgodnie z porządkiem malejącej ich masy
  • Stosowanie niewłaściwego nazewnictwa, co do użytych składników np. „kakao” zamiast „miazga kakaowa”, „mleko odtłuszczone w proszku” zamiast „mleko pełne w proszku”, „kurkuma”, a nie „aromat kurkumy”
  • Niedbałość o wyróżnienie poprzez podkreślenie lub zastosowanie innej czcionki, składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowej.
  • Brak informacji o zastosowanych procesach technologicznych np. pasteryzacji
  • Zamieszczanie informacji dotyczących produkcji ekologicznej (logo z numerem jednostki certyfikującej) na produktach, dla których producent wcale nie posiadał wymaganego certyfikatu wydanego przez jednostkę certyfikującą
  • Podawanie na opakowaniu informacji „bez barwników” w przypadku produktów, które i tak zgodnie z przepisami nie mogą ich zawierać
  • Wydłużenie okresu przydatności do spożycia dżemów do 26 dni
  • Stosowanie zbyt małego rozmiaru czcionki

„Nieprawidłowości dotyczące znakowania wynikają z nieznajomości przepisów, nieprawidłowej ich interpretacji. Przyczyną może być również celowe działanie producentów, którzy świadomie wprowadzają w błąd konsumenta poprzez zamieszczanie na opakowaniu nieprawdziwych informacji”

Czy nałożone kary okażą się wystarczającą nauczką dla producentów i sprawią, ze przestaną przekłamywać rzeczywistość? O tym dowiemy się być może przy okazji następnych kontroli.

Moim zdaniem z raportu powinno jasno wynikać, które firmy dopuściły się przekłamań. Niestety tego nie wiemy, a to wpływa niekorzystnie na konsumenta, który ma prawo czuć się zdezorientowany i niepewny swoich wyborów.

Z całością Raportu z wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w IV kwartale 2016 r. można zapoznać się tutaj.
Użyte cytaty pochodzą z w/w Raportu.