Loading

Czym jest żywność organiczna?

Czym jest żywność organiczna? Co ją odróżnia od żywności, którą znamy i skąd się bierze jej wysoka cena? Czy takie jedzenie będzie rzeczywiście lepsze dla mnie i mojej rodziny?

Pozwólcie, że rozpocznę od wyjaśnienia terminu organiczny. Określenie to odnosi się do sposobu uprawy i przetwarzania produktów i związane jest z rolnictwem ekologicznym. Taki rodzaj rolnictwa nastawiony jest na ochronę środowiska naturalnego oraz na produkcję (zgodnie z prawami ochrony przyrody)zdrowej żywności, nie wpływającej negatywnie na zdrowie człowieka. Rolnictwo ekologiczne oznacza twarde zasady – m.in. nie stosowanie nawozów sztucznych oraz syntetycznych środków ochrony roślin, konserwantów i promieni jonizujących. Rolnicy szanują gleby – nawożą je nawozami organicznymi lub naturalnymi, które zostały wytworzone we własnym lub innym ekologicznym gospodarstwie. Ponadto mechanicznie odchwaszczają podłoże oraz stosują właściwy płodozmian. Zwierzęta żywione są naturalnymi paszami, hodowane są w humanitarnych warunkach – na odpowiedniej powierzchni oraz z dostępem do wybiegów. Nie stosuje się antybiotyków, chyba że na odpowiedzialność lekarza weterynarii w ściśle uzasadnionych przypadkach, za zgodą jednostki certyfikującej. Poza tym w rolnictwie ekologicznym nie wolno stosować organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO).

Te wszystkie zabiegi sprawiają, że ekożywność zawiera dużo mniej metali ciężkich i azotanów, a więcej białka , witamin i przeciwutleniaczy i innych związków mineralnych. W dodatku wszystkie składniki są wysokiej jakości , a smak jest dużo lepszy niż produktów konwencjonalnych. Niestety cena jest często wyższa – co stanowi niekiedy poważny minus ekożywności.
Powyższe wynika oczywiście z faktu, iż uprawa ekologiczna jest dla rolnika bardziej kosztowna i niesie za sobą sporo ograniczeń. Jednak biorąc pod uwagę korzyści jakie niesie dla człowieka i środowiska sądzę, że warto się nią zainteresować.
Zatem jeżeli już zdecydujemy się na ekozakupy to dokąd się udać i czego szukać?
– do supermarketu – prawie w każdy market ma obecnie dział ze zdrową żywnością
– do przeglądarki internetowej, dzięki której błyskawicznie odkryjemy szeroki wybór ekologicznych  produktów w      bardzo konkurencyjnych cenach proponowanych przez różne sklepy internetowe.
– do lokalnych rolników
– na ekobazar

Tylko jak mieć pewność, że dany produkt jest ekologiczny?

Przede wszystkim szukamy logo żywności ekologicznej. Na terenie Unii Europejskiej obowiązuje tzw. Euroliść.

http://europa.eu/rapid/exploit/2010/06/IP/PL/i10_861.pli/Pictures/10000000000001F40000014D178D7D73.png

(wzór pobrany ze strony http://europa.eu/rapid/press-release_IP-10-861_pl.htm)

Symbol przedstawia gwiazdki ułożone w kształcie liścia na zielonym tle, co oznacza: natura i Europa. Jeżeli znajdziemy ten symbol na opakowaniu znaczy to, że produkt posiada certyfikat ekologiczny potwierdzający spełnianie wymagań unijnych dotyczących żywności ekologicznej. Ponadto produkty ekologiczne mają też krótszą datę przydatności do spożycia.

Na pytanie czy takie jedzenie będzie  lepsze dla Ciebie i Twojej rodziny – nie odpowiem – bo musicie to zrobić sami. Mam nadzieję, że przybliżyłam Wam  temat produktów organicznych  (na marginesie – jeden z kilku, które zamierzam poruszyć na blogu w ramach kategorii świadome kupowanie) i dzięki temu  poczujecie się pewniej w obliczu sklepowej półki na dziale EKO.

Leave a Reply