Loading
buraczane-naleśniki-z-mąki-orkiszowej

Buraczane naleśniki z mąki orkiszowej

Coś dla miłośników naleśników. Buraczane naleśniki z mąki orkiszowej w smaku niewiele różnią się od tych tradycyjnych z pszennej mąki, ale za to są dobrym sposobem na przemycenie do posiłku dodatkowej porcji warzyw.
Dużo zależy również od nadzienia. Ja proponuję nadzienie twarogowe z dodatkiem pomarańczy.
Różowe naleśniki powinny spodobać się również dzieciom, a szczególnie – dziewczynkom. Wprowadźcie do swojej kuchni i na talerze trochę koloru!

nalesniki-buraczane

 

Składniki

ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 średni ugotowany burak
  • sól

nadzienie:

  • 60 g twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Łączymy składniki miksując je w blenderze kielichowym.
  2. Przygotowujemy nadzienie z podanych składników
  3. Smażymy naleśniki i nadziewamy.

nalesniki-buraczane

nalesniki-buraczane

8 comments

  1. Prosty i smaczny przepis🙂 w.sam raz dla.mojego syna🙂buraków nie lubi, ale kolorowe naleśniki na pewno zje🙂

Leave a Reply